Fii bun si ajuta!

sâmbătă, 29 decembrie 2007

România eoliană

Energia eoliană în România este sublimă dar lipseşte cu desăvârşire! De ce lipseşte? Poate pentru că ne mişcăm mai greu decât vecinii noştri ori pentru că dincolo de reglementările copiate din normele UE, nu există prea mult entuziasm din partea guvernanţilor pentru a stimula acest sector.
Mai mulţi investitori de pe piaţa internaţională a energiei eoliene şi-au anunţat intenţia de a construi parcuri eoliene:

  • Enel (Italia), care, prin preluarea firmei Blue Line Bistriţa, dispune de posibilitatea de construi turbine cu o capacitate potenţială de 200 MW instalaţi;
  • Eviva Nalbant, o subsidiară a grupului portughez Martifer, a concesionat la Babadag, judeţul Tulcea, un teren cu o suprafaţă de 260 de hectare, unde va dezvolta un parc eolian de 48 MW, reprezentând prima etapă dintr-un proiect care vizează construcţia unor centrale eoliene de 400 MW, până în 2012;
  • Distribuitorul şi furnizorul de energie deţinut de stat Electrica vizează deţinerea a circa 100 MW în turbine eoliene;
  • Grupul ceh CEZ urmăreşte realizarea unor investiţii greenfield pentru construcţia unor capacităţi eoliene tot de 100 MW.
  • Distribuitorul de gaz petrolier lichefiat Butan Gas, fondat de omul de afaceri Iosif Constantin Drăgan, a anunţat că va investi în producţia de energie eoliană.
Intenţii similare au anunţat şi grupul german E.ON, compania spaniolă Detea şi firma energetică de stat Verbund Austria, aceasta din urmă fiind interesată de construcţia unui parc de turbine eoliene în zona şantierului naval Constanţa.

Însă la Agenţia Naţională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE – nu a ajuns nici o cerere pentru autorizaţia de funcţionare. "Încă nu a venit nimeni la noi să ceară autorizaţie de înfiinţare, deşi multe companii spun că intenţionează să investească în turbine eoliene. Mulţi încă fac studii, evaluări, măsurători", a declarat agenţiei MEDIAFAX Nicolae Opriş, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).


Energia eoliană în lume
În multe ţări, proporţia energiei generate de energia eoliană rivalizează cu combustibilii convenţionali. În prezent în Danemarca peste 20% din electricitatea ţării este furnizată de vânt. În Spania este de 9% şi se estimează că o să ajungă la 15% până la sfârşitul decadei.
Ca volum, pe primul loc în lume se situează Germania, ţară care a pus în aplicare mai multe politici care să stimuleze creşterea sectorului energiei regenerabile, principala măsură fiind o lege care obligă companiile să cumpere cu prioritate electricitate generată din surse regenerabile.

În Germania se produce o treime din toată energia eoliană din lume (20.622 MW la 01/01/2007). Companii precum Nordex, Plambeck sau Energiekontor sunt listate la bursă. Industria eoliană germană a devenit un factor comercial enorm înregistrând un volum de vânzări de 5,6 miliarde de euro şi peste 73.800 de angajaţi în 2006.
Informaţii interesante:

Niciun comentariu: