Fii bun si ajuta!

miercuri, 12 martie 2008

Atenţie la telefoanele mobile!

Câmpurile electromagnetice cele mai periculoase din viaţa noastră cotidiană sunt cele provocate de telefoanele mobile.

Studiul "Reflex" de exemplu, finanţat de Uniunea Europeană, Elveţia şi Finlanda, a demonstrat în 2004 că telefoanele mobile ajung să provoace o ruptură a ADN-ului şi "aberaţii cromozomice" în anumite condiţii de utilizare şi durată de expunere.

Germanul J. Schüz a demonstrat în 2006 că numărul glioamelor (tumori care cresc în diferite părţi ale creierului) este cu 2,2 mai mare în cazulor celor care folosesc telefoane mobile, după 10 ani de utilizare.

Un alt studiu, coordonat de doctorul Om Gandhi de la Universitatea din Utah (SUA), a revelat faptul că radiaţiile telefoniei mobile penetrează cu 50% mai mult creierul la copii decât la adulţi.
RADIAŢIILE LA COPII


EXPERIMENT INTERESANT

Avem nevoie de:

  • 1 ou şi 2 telefoane mobile

  • 65 de minute pentru a suna de la un telefon la altul
Le montăm ca în imaginea următoare:
Începem o convorbire între cele două mobile şi o lăsăm aproximativ 65 de minute:

- în primele 15 minute nu se întâmplă nimic;

- după 25 de minute oul începe să se încălzească;

- după 45 de minute este cald;

- iar după 65 de minute este fiert.

Concluzie: radiaţia emisă de mobile este capabilă să modifice proteinele oului, îmaginaţi-vă ce poate face în cazul proteinelor din creierul vostru atunci când vorbiţi la telefonul mobil.

luni, 14 ianuarie 2008

Chiar ai nevoie de un 4x4 în oraş?



Gherţoiul de oraş, imediat ce pune mâna pe nişte bani, simte nevoia să se umfle în pene ca să crape vecinul de ciudă şi duşmanul de oftică, că are el bani şi valoare. Pe măsura frustrărilor şi a dorinţei de grandoare, că nu degeaba avem măgăoaia numită Casa Poporului, românul ajuns îşi bagă banii în maşini, pe cât posibil, mai mari şi mai scumpe. Apoi umblă prin oraş cu 30 de km/oră, respiră aerul plin de noxe la care contribuie din plin jeepanul său şi se plânge că nu găseşte un loc de parcare. Plăteşte scump ori de câte ori trebuie să-şi facă plinul, pentru că matahala pe patru roţi consumă pe măsură, iar în caz că de la înălţimea tancului lui urban nu vede vreun pieton care-i taie calea, un copil de exemplu, are toate şansele să-l omoare şi să sfârşească nefericit la închisoare.




Dacă eşti pe punctul de a-ţi lua o maşină şi te-ai gândit la un 4x4, ţine cont şi de asta:
  • poluează mai mult. Poate ai vrea ca familia ta, eventual copii tăi, să respire un aer mai curat;
  • ocupă un spaţiu mai mare şi îţi va fi mai greu să găseşti un loc de parcare;
  • consumă mai mult combustibil, e mai greu de întreţinut;
  • e mai greu de manevrat, mai greu de parcat;
  • dacă accidentezi un pieton rişti să-l ucizi. La fel şi în caz de accident cu alt automobil.

Dacă îţi cumperi un automobil ca să mergi cu el în oraş unde poluarea e şi aşa mare, nu sunt locuri de parcare suficiente iar viteza medie ajunge la 30km/oră din cauza traficului, hai să fim serioşi, chiar ai nevoie de un 4x4?

miercuri, 9 ianuarie 2008

Lupta împotriva pungilor de plastic

Guvernul chinez a adoptat o măsură care interzice magazinelor şi supermarketurilor să ofere gratis sacoşe de plastic. Măsura va intra în vigoare în iunie 2008 şi încearcă să frâneze poluarea datorată consumului de pungi de plastic, consum care în prezent în China este de 3 miliarde de pungi/zi, adică în medie 2 pungi de plastic pe zi pe cap de locuitor.

Măsura este analizată şi în Londra. În Marea Britanie circulă în jur de 1.300 miliarde de pungi de plastic pe an. Există deja peste 80 de oraşe şi localităţi mai mici care au aplicat această interdicţie.
În Irlanda s-a reuşit reducerea circulaţiei de sacoşe de plastic cu 90% prin impunerea unei taxe încă din 2002. Această taxă e studiată pentru a fi aplicată şi în regiunea Catalonia din Spania.


Pe meleagurile scumpei noastre patrii le vezi peste tot: la margine de sat/oraş, printre copacii din pădurile milenare, prin lacuri şi bălţi, parcuri şi grădini. Şi nu durează decât vreo 300 de ani ca să se descompună...